Op 31 maart en 1 en 2 april werden alweer de 12 JoomlaDagenNL georganiseerd. Ook onze JUG043 was vertegenwoordigd op de JoomlaDagenNL. Dean Evers, Leon Kolenburg en Johan van der Velde waren aanwezig, hieronder hun verslagen en foto's.

Verslag van Dean Evers

Dean was zaterdag 1 april aanwezig, het waren zijn eerste JoomlaDagen.

Het is zaterdag 1 April 6:00 de wekker loopt af. Onnodig, want voor mij staat een verse bak koffie en een boterham kaas. Het is zover. De Joomla! Dagen zijn aangebroken. Snel onder de douche en in volle vaart naar Johan. Nadat ik rond 7 uur bij Johan in de auto stap kan de échte reis beginnen.

pas jd17nl deanevers

Omstreeks twintig voor negen komen we aan op onze bestemming in Zeist. Het weer is grijs en druilerig. Het is een contrast met gisteren, waarbij we een lekker temperatuurtje en zon hadden. Afijn, voor het weer zijn er niet naar Zeist gekomen.

Bij binnenkomst in het prachtige Woudschoten Hotel kregen wij onze “badges” met daarop onze naam en eventueel de bedrijfsnaam.

We moesten nog even wachten op de officiële opening van de Joomla! dagen dus besloten we om even rustig te genieten van een lekker kopje cappuccino. De opening van de Joomla! dagen werd gedaan door Sander Potjer. In het kort legde hij uit wat er de komende uren verteld ging worden. Gevolgd door een presentatie genaamd Joomla! first!

Daarna was het tijd voor een groepsfoto van alle Joomla! dagen deelnemers, welke ieder jaar gemaakt wordt. Deze foto zal verschijnen op de website van Joomla! dagen. Na de foto was er tijd voor een korte pauze met koffie en koekjes.

 

Na de koffie begon het dan officieel. De eerste presentatie ging over Hikashop gegeven door David de Boer. Zoals velen weten is dat een extensie om Joomla! om te toveren in een webshop. Tijdens de presentatie werd onder andere uitgebreid toegelicht wat er vernieuwd is aan de nieuwe versie (v3) van Hikashop. De presentatie was zeer interessant, vooral omdat er een aantal nieuwe mogelijkheden in de nieuwe versie verwerkt zijn.

Het was tien voor twaalf, en tijd voor de volgende presentatie, namelijk “Customizing Joomla!”. Deze presentatie werd gegeven door Ruud van Zuidam, en ging over het gebruiken van Handmatig gedefinieerde velden die men gebruik om verschillende data-typen in te laden in de Joomla! website. Persoonlijk vond ik de presentatie wat langdradig omdat de spreker steeds bij het zelfde onderwerp bleef.

Omstreeks half één was het tijd voor de lunch. Deze was zeer goed verzorgt. Er waren kleine pizzaatjes, verschillende soorten groentes, allerlei soorten brood en soep aanwezig. De keuze was enorm, en het smaakte allemaal prima!

Om half twee begonnen de volgende presentaties al weer. Dit keer ging de prestentatie over het maken van templates in Joomla! Er werd verteld dat het handiger is om een basis te hebben en vanuit daar je template op te bouwen. Er werden diverse handigheden door middel van HTML, PHP en CSS. Het was duidelijk wat “zwaardere” materie want sommigen in de zaal hadden moeite met het begrijpen van de presentatie.

presentatie jd17nl deanevers

 

Rond half drie begon de presentatie over Joomla! certificering. Er werd uitgelegd hoe de certificering in elkaar zat, en aan welke eisen je moet voldoen om het te halen.

Een Joomla! Certificering kost (in Nederland) € 50,- en dient bij iedere “Major” versie opnieuw geëxamineerd te worden. Het examen zou naar zeggen niet eenvoudig te halen zijn, en daarbij werd als kanttekening gezet dat 10 jaar Joomla! ervaring niet voldoende was.

Na deze presentatie was het tijd voor een korte pauze. Onder het genot van een lekker (gratis!) glaasje appelsap heb ik de pauze vertoefd op het dakterras van het complex. Het weer was een beetje opgeklaard, en de temperatuur gestegen.

 

 

presentatie jd17nl deanevers2Na de pauze (omstreeks kwart voor vier) begon de presentatie “Zo bouw je de perfecte website voor al je klanten” gegeven door Rick an. De presentatie was zeer boeiend, en ook vooral herkenbaar omdat ikzelf in het verleden te maken heb gehad met klanten die geen plan hebben voor hun website.

Na deze presentatie werd de volgende al weer opgebouwd. Het was een presentatie over IoT, oftewel Internet of Things. De presentatie werdt gegeven door Peter Martin en ging over het verbinden van kleine prototype componenten die aangestuurd worden door onder andere een Raspberry Pi, een Arduino en diverse andere componenten waaronder een wifi-chip.

De presentatie was zeer interessant mede ook door de leuke humoristische onderdelen die er in verwerkt zaten. Gezien ikzelf ook in het bezit ben van een Raspberry Pi én een Arduino ga ik de getoonde dingen zeker zelf proberen. Nadat deze presentatie afgelopen was werd de dag afgesloten met de give-aways. Een spel waarmee je prijzen kunt winnen.

 Al met al was het een hele leuke dag. Ik heb veel leuke gesprekken gehad en veel nieuwe dingen geleerd. Tevens wil ik Johan graag nog even bedanken voor het heen- en weer rijden naar Zeist en de leuke dag samen.

 

Verslag van Leon Kolenburg

Leon was zaterdag en zondag aanwezig, hij is al vaker naar de JoomlaDagen gegaan.

Zoals elk jaar bekijk ik vooraf het programma uitgebreid om te kijken welke presentaties en onderwerpen mij het interessantste lijken. Gewoontegetrouw werd het openingspraatje gedaan door Sander Potjer. Als eerste bezocht ik een praatje over Fabrik formulieren. Het is een mooie module met een koppeling naar de SQL database met verschillende mogelijkheden.

Het tweede ging over het maken van een veilige website. Daarbij werden de belangrijkste valkuilen benoemd. Denk aan het SSL certificaat, ftp uitschakelen, het up to date houden van je website en een firewall activeren. De 2 beste modules zijn hiervoor RS Firewall en Admintools Pro. En natuurlijk het regelmatig maken van een back-up, en testen of de back-up ook werkt!! Een leuk praatje met verschillende praktijk voorbeelden waar je zeker iets aan hebt!

Het derde praatje ging over Joomla templates. Dit was nogal een technisch verhaal waar heel veel code over het scherm ging. Aangezien ik geen programmeur ben ging een heleboel gewoon langs mij heen. Jammer, hier heb ik niet veel van opgestoken.. Jammer..
Het vierde praatje ging over nieuwsbrieven maken met Acymailing. Het is een mooie uitgebreide tool om te gebruiken. Je kan gemakkelijk gebruikers importeren aan wie je de nieuwsbrieven wil versturen. Er is ook een uitgebreide mogelijkheid om de zeer uitgebreide statistieken te bekijken van de nieuwsbrief. Alleen blijkt dat er maar enkele standaard templates worden meegeleverd die een beetje gedateerd zijn.

Als het laatste praatje koos ik voor Klantgericht projectmanagement. Hier blijkt dat het communiceren zoals altijd ontzettend belangrijk is. En dat de verwachtingpatronen nog wel eens kunnen verschillen. De belangen van de verkoper en klant van de website zijn vaak tegenstrijdig. Het is goed om je hiervan bewust te zijn!

De dag werd afgesloten met een praatje van Internet of Things. Waarbij op een grappige wijze een koppeling werd gemaakt met een PC en internet – webpagina. Ik vond het nogal een technisch verhaal maar wel grapping van de mogelijkheden van vandaag. Dit was het einde van de zaterdag.
De zondagmorgen werd begonnen met een insipirerend praatje over dat je moest blijven leren. Blijf investeren in jezelf. Ga mee met de nieuwe onwikkelingen. Dat bepaald je succes in d toekomst.
Het eerste praatje ging over waarom Security ook al weer. Dit was een algemeen praatje over security en wat de overheid kan doen voor je. En de meldplicht van data lekken. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft een rapport opgesteld van hoe en wat met betrekking tot beveiliging.

Ook hier werd gewezen op het feit dat niet up to date website een gemakkelijk doelwit zijn!
Hierna volgde een praatje over Articles Anywhere. Dit was een leuk en interessante demonstratie van enkele modules en pugins van Regular Labs. Je kan hier hele leuke dingen mee doen en je website van leuke features voorzien. Iets om zeker nog eens te bekijken.

Het praatje over Cybercrimineel op bezoek was heel luchtig en interactief. Het ging over gevaren zoals virussen, hacking malware en ransomware. En hoe je bepaalde gevaren kan verkleinen. Waarbij ons eigen gedrag ook kritsisch onder de loep werd genomen.

Het laatste praatje dat ik bezocht ging over SEO. Daar doen we het toch allemaal voor. We willen dat onze boodschap bevonden wordt. Hier werden we bijgepraat met de laatste nieuwe inzichten van google. Welke aanpassingen nog wel zin hebben of achterhaald zijn.

Al met al een leuk weekend dat weer op een aantal punten inspirerend was en je weer uitdaagt om bepaalde zaken uit te proberen en te verdiepen in onderwerpen. Zeker tot de Joomladagen 2018!

 

Verslag van Johan van der Velde

Johan was zaterdag en zondag aanwezig, het was voor hem zijn 5e jubileum.

Op zaterdag ochtend vroeg ik de auto op weg naar alweer de 5e keer JoomlaDagen NL. Deze keer is ook van de JUG043 leden meegereden, Dean Evers. Voor hem was het de eerste keer om naar de JoomlaDagen NL te gaan. Omstreeks 8:40 uur waren we in Zeist waar we al snel onze toegangspas en goodiebag kregen. Toen was het tijd voor een kop koffie. 

De keynote van Sander Potje ging uiteraard ook over Joomla, de nieuwe versie, geen routerfunctie in versie 3.7, maar in Joomla 3.8. Hij liet ook Joomla 4 zien en de vernieuwde websites van Joomla.org en de Joomlacommunity.nl kwamen aan bod. Daarnaast heeft hij verteld over de nieuwe projectstructuur en de nieuwe vice president Aleksander Kuczek was aanwezig en hij heeft zichzelf kort voorgesteld. Daarna ging Sander in op de positie van Joomla! als CMS, we doen het niet slecht, echter Joomla! komt wel eens negatief in het nieuws, daarnaast kan de marketing wel beter. Hier gaat men wat aan doen, oftewel Joomla! First! Hij liet aan de hand van voorbeelden het succes achter Joomla! zien bij NPO waar zijn bedrijf (Perfectwebteam) een aantal Joomla!Websites voor gemaakt heeft. Er komt een nieuw evenement aan in Nederland Joostock. Een evenement voor enthousiaste Joomlers in Nederland.

Op zaterdag is er een groepsfoto gemaakt:

Groepsfoto zaterdag 1 april 2017 JD17NL

Deze JoomlaDagen NL hadden voor mij als doel om ook te netwerken voor de JUG043 Maastricht. Ik wilde graag enkele gastsprekers uitnodigen om een keertje in Maastricht hun verhaal te komen doen, enkele namen zijn:

  • René Krijveld
  • Jeroen Moolenshot
  • Richard van Tilborg
  • Rick Spaan

Daarnaast heb ik tussen de presentaties door leuke gesprekjes gehad met diverse Joomlers, bekende gezichten uit de NL Joomlacommunity en mensen die ik ken van GLIP. GLIP is een programma die voor de JoomlaCommunity gebruikt wordt om samen te werken. Er is ook een idee geboren om een examen te gaan inrichten voor de Euregio waar onze JUG043 zich bevind met NL België en Duitsland in de nabije buurt. Als JUG mogen we examens verzorgen voor bijvoorbeeld het Joomla! Administrator examen. Overigens zijn er op de JoomlaDagenNL 29 mensen op examen gegaan waarbij er 17 geslaagd zijn. We gaan ook bedrijven en scholen in onze regio benaderen. De presentatie over Internet Of Things was leuk. De communicatie van kleine aparaten met de haast onbegrensde mogelijk heden. De eerste dag is omgevlogen en na een bezoek aan een cafetaria in Zeist zijn we weer teruggereden richting Limburg.

Zondag ochtend weer op tijd op en in de auto richting Zeist, deze keer alleen, Leon is in de buurt van Zeist gebleven. De tweede dag was ook weer leerzaam en ook die dag heb ik weer mer diverse mensen gesproken. We hebben flyers over Joostock en Joomla gekregen voor de JUG043. De laaste Keynote was ook interessant er werd verteld dat Joomla! een uniek project is waar door veel vrijwilligerd aan gewerkt wordt, maar dat niet altijd duidelijk is wanneer er een nieuwe versie van Joomla! uitkomt. Volgend jaar zullen we er weer zijn en ook de JUG043 weer vertegenwoordigen.

Ik heb diverse presentaties bijgewoond waarvoor ik ook een verslag aan het schrijven ben, je kunt het verslag bekijken op mijn eigen Joomla blogsite Vandervelde-web.

Foto van zaterdag van Dean, Leon en Johan.

Foto Leon, Johan en Dean JD17NL

Foto van zondag van Leon en Johan.

Foto Leon, Johan JD17NL